Kanatlı

Organik tavukçuluk; tavukların, beslenme ve sağlık koruma, yapay olarak üretilen besin ve kimyasal maddelerin kullanılmamasını içeren, doğal davranış ve fizyolojilerini rahatsız etmeyecek şekilde isteklerinin karşılandığı bir üretim sistemidir. Konvansiyonel etlik piliç ve sofralık yumurta üretiminde girdilerin çok sınırlı, üretim tekniklerinin çok standart hale gelmesi nedeni ile rekabet olanakları daralmıştır. İşletmelerin yetiştirme ve manejman koşullarındaki farklılıklar organik piliç ve yumurtacı tavuk yetiştiriciliğinde rekabet ve çeşitliliği ortaya çıkarabilir. Bu açıdan değerlendirildiğinde özellikle küçük işletmelerde organik tavukçuluk ülkemizde kırsal kalkınmada alternatif bir yetiştiricilik şekli olabilir.

Organik tavukçuluk sisteminde 18-20 haftalık yumurtlama yaşına kadarki civciv büyütme döneminde hayvan başına ortalama 8-10 kilogram organik civciv büyütme yemine, yumurtlama döneminde hayvan başına günlük ortalama 100-110 gram organik yeme ve organik etlik piliç yetiştiriciliğinde ise 81 günlük yetiştirme dönemi için hayvan başına 5-5,5 kilogram organik yeme gereksinim olduğu bilinmelidir.

Organik kanatlı yetiştiriciliğinin en temel kuralı kafeste yetiştiriciliğin yasaklanmış olmasıdır. Kümeslerde kafesler yerine hayvanlara yeterli hareket serbestliği verecek bir iç alanın yanında, açık havada gezinti ihtiyaçlarını karşılayacak, korunaklı ve gölgelikli bir dış alan bulunması zorunluluğu vardır. Bu çerçevede yumurta tavukları için 6 hayvana 1 metrekare kapalı alan ve hayvan başına 4 metrekare gezinti alanı öngörülmekte iken et üretimine yönelik tavuk yetiştiriciliği için ortalama 10 hayvan veya 21 kg canlı ağırlık için 1 metrekare kapalı alan ve hayvan başına 4 metrekare gezinti alanı öngörülmektedir.

Organik yetiştirilen yumurta tavuklarından elde edilen yumurtaların sarıları daha koyu renge sahiptir. Bu yumurtalar özellikle A vitamini bakımından oldukça zengindir.