Arıcılık

Organik arıcılık; doğada bulunan nektar, polen, su ve propolisin arılar tarafından toplanarak çeşitli arı ürünlerine dönüştürülmeleri işleminde, üretimden tüketime kadar tüm aşamalarında suni beslenme ve kimyasal ilaçlama yapmadan, organik tarım alanlarında veya doğa yapısı bozulmamış florada her aşaması kontrollü ve sertifikalı yapılan arıcılık faaliyetlerine denir.Organik üretime karar verilip bu üretim için hazırlıkların yapılmaya başlanmasından organik ürünün üretilip belgelendirilmesine kadar geçen döneme geçiş süreci denilmektedir. Geleneksel arıcılıktan organik arıcılığa geçiş süresi 1 (bir) yıldır.

Arı kolonisi, organik olarak üretim yapılan işletmelerden suni oğul olarak veya işletmenin sahip olduğu konvansiyonel arı kolonileri yetkilendirilmiş kuruluşun izniyle organik arıcılığa geçiş amacıyla kullanılabilir. Bu durumda arı oğulları, bir yıllık geçiş sürecine alınır. İşletme kapasitesinin artırılması; mevcut kolonilerin bölünmesi veya organik üretim yapan diğer işletmelerden oğul veya kovan alınarak yapılır. Organik üretim yapılan kovanlara ilgili yönetmelik hükümlerine uygun olmayan ana arı ve oğul verilmesi gerekiyor ise, organik üretim birimlerinden gelen bal peteği veya temel peteği ile birlikte yerleştirilmeleri kaydıyla, yılda % 10 oranında kovanlara eklenebilir. Bu durumda geçiş süreci uygulanmaz.Organik arıcılıkta; arıcılıkta kullanılan kovanların özellikleri, arıların bulunduğu çevre koşulları ve kalitesi, arıcılıkta üretilen arı ürünlerinin özenle üretilmesi, depolanması, işlenmesi ve pazarlanması, üretimin esaslarını oluşturmaktadır.