Büyükbaş ve Küçükbaş

Ekolojik et ve süt üretim amacıyla damızlık olarak seçilecek sığırların çevreye, iklim koşullarına ve hastalıklara dayanıklı olması öncelikli esastır. Bu amaç için de, öncelikli olarak bölgeye adapte olmuş yerli ırklar ve bunların melezleri tercih edilmelidir.

Hayvan yemi olarak kullanılan her tür ürün organiktir, genetik yapısı değiştirilmiş organizma ve yem maddeleri kullanılmaz. Organik hayvancılık, organik tarım kurallarına mera ve otlak alanlarında yapılır.

Tedavi koşullarında uygun olması koşuluyla kimyasal bileşimli ilaç uygulamaları yerine bitkisel ilcalar kullanılır. Hayvanlar bağlı tutulmaz. Hayvanlar, kısmen kapalı olabilecek meralarda ve açık alanlarda yetiştirilir.

Hayvansal üretimde geçiş süreci; et üretiminde büyükbaş hayvanlar için 12 ay, küçükbaş hayvanlar için 6 aydır. Süt üretimi için yetiştirilen hayvanlar 6 aydır. Organik et; konvansiyonel ete göre daha zengin besin değerlerine sahip, daha sulu ve daha gevrek olduğu, organik sütün; konvansiyonel şartlarda üretilen sütlere göre yağ ve protein içeriklerinin farklı olduğu bilinmektedir.

Kayıt tutma sistemi ile organik hayvansal üretimin her aşamasını detaylı olarak izlenebilir ve üretim planlıdır.